Ravagiile consumismului: există caşcaval fără brânză, frişcă fără smântână şi şuncă fără carne.
Comerţul a ajuns la forme de manifestare extremă.
Dezvoltarea reţelelor de hypermarketuri a crescut fulgerător viteza în
care se fac cumpărăturile şi cantitatea de alimente cumpărate la o
singură aprovizionare. Un coş cu 20 de kilograme de mâncare se umple
în mai puţin de 30 de minute. Spaţiile uriaşe fac loc unui număr imens
de produse, confuzionând consumatorii. S-a ajuns la situaţii extreme,
produse contrafăcute folosind denumiri generice într-un mod
înşelător: există caşcavalul care nu conţine brânză, frişca fără
smântână, pateul fără ficat, pasta de unt care nu conţine unt sau
ciocolata cu alune care are doar 10% cacao şi doar 0,1% alune. Şi, mai
ales, există şunca fără niciun fel de carne.
Noutate: fiecare producător are dreptul la reţeta proprieNu
există un control al reţetelor, susţin voci din partea autorităţilor
care reglementează punerea pe piaţă a alimentelor din carne sau
lactate. Până anul acesta, fiecare companie care producea mezeluri,
bunăoară, îşi autoriza reţetele folosite la direcţiile agricole. Acum
această avizare nu mai e necesară.
Potrivit şefului Direcţiei
Sanitare Timiş, asistăm la un vid legislativ în ceea ce priveşte
alimentele de origine animală iar singura soluţie e să citim cu maximă
atenţie etichetele şi să cumpărăm produse care conţin exclusiv carne
sau lapte.
"Până acum jumătate de an, orice companie care
producea mezeluri trebuia să îşi scoată o licenţă de la Direcţia
Agricolă. Această licenţă stabilea inclusiv componenţa produselor,
adică reţetele după care se fabricau acestea. Aprobarea acestor reţeţe
se făcea ţinând cont de normele europene în vigoare", explică Tiberiu
Lelescu, şeful Direcţiei Agricole Timiş.
Integrarea în UE a deschis poarta "alimentelor mutant"Sorin
Mierlea, preşdintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia
Consumatorilor, atrage atenţia că în proporţie de 90% mesajele de pe
etichete, de genul "cu gust de..." nu contravin legislaţiei naţionale şi
europene. De exemplu, un parizer cu carne de curcan care conţine
doar 50% carne de curcan şi în rest şorici şi slănină este în regulă
dacă în apelativ nu apare prepoziţia "de" ci "cu". Adică nu "şuncă de
curcan" ci "şuncă cu carne de curcan". Modul în care este realizat
designul etichetei, înghesuind cuvintele unele în altele, creează însă
confuzie în ochii cumpărătorilor.
Totuşi, potrtivit Codului
Consumatorului, dacă un mesaj de pe eticheta unui produs poate da
naştere la interpretări, acesta poate fi considerat ilegal.
"Consumatorul
român trebuie să înceapă să aibă această educaţie de a citi
etichetele atunci când îşi alege un produs. Cei din industria
alimentară şi-au dat seama că într-o proporţie destul de mare
consumatorul nu citeşte ceea ce e notat pe etichetă din punctul de
vedere al conţinutului şi atunci prin mijloace publicitare induce un
anumit mesaj, fără a fi în conformitate cu ceea ce se găseşte în acel
produs", a declarat Mierlea.
Vid legislativ: fiecare face cum îl taie capulEl
aminteşte de acele STAS-uri naţionale care existau înainte de
Revoluţie. "Pentru a face un produs care se numeşte crenvurşti, existau
înainte de 1989 anumite standarde de firmă care explicau procentual
cantitatea şi tipul de carne folosite pentru a ieşi produsul din reţeta
respectivă. Odată cu integrarea României în UE, a apărut acel standard
de firmă prin care companiile îşi pot produce un anumit produs. S-a
creat o bulversare pe piaţă, reţetele din 2011 nu coincid cu cele din
1987. Asta nu însemană că producătorii comit o ilegalitate, ci că omul
care cumpără nu este informat foarte corect", a mai declarat şeful
ANPC.
Tiberiu Lelescu, şeful Direcţiei Agricole Timiş,
sintetizează deruta din relaţia producători-consumatori: "Trăim
într-un vid legislativ: nimeni nu verifică dacă un parizer conţine
piept de pui sau şorici. Pe oricine întrebi, DSV, OPC, DSP, toţi spun
că nu e de competenţa lor. Comercianţii ştiu că nu se câştigă dacă pun
în ele carne macră, aşa că o combină cu resturi, şorici, slănină. Am
ajuns să nu mai mănânc mezeluri pentru că am înţeles că mă intoxic".
Locul 1: Parizer de porc
Parizer de porc: carne de porc 50% şi emulsie de şoric fierte şi vopsite cu carminIngrediente:
- carne de porc 50%
- emulsie de şoric
- apă
- proteină vegetală din soia
- amidon
- sare
- condimente
- stabilizator: difosfat
- potenţiator de aromă: glutamat de sodiu
- antioxidant: acid ascorbic
- colorant natural: carmin
- dextroză
- conservant: azotit de sodiu
Mod de fabricare:Măcinată
fin, carnea de porc se amestecă împreună cu emulsia de şoric, apă,
soia şi amidon, plus ceilalţi aditivi, pentru a rezulta în final o
pastă roz, colorată cu carmin. Totul se fierbe, îm membrană
necomestibilă şi ajunge apoi în galantare.
Părerea specialistului:Nu
este, categoric, cel mai sănătos parizer, însă, spre deosebire de
alţi "confraţi" nu conţine slănină şi poate trece drept aliment
dietetic. Orine mezelar ştie încă că acest parizer este şi foarte
departe de reţeta originală, inventată de nemţi şi care conţinea
carne vită şi slănină tocate fin, afumate la cald şi apoi fierte.
Locul 2: Şuncă românească
Şuncă românească: carne de pasăre şi organe de porcIngrediente:
- Carne de porc
- Slănină
- Carne de pasăre separată mecanic
- Organe porc
- Apă
- Amidon de cartofi
- Proteină animală d eporc
- Proteină vegetală de soia
- Antioxidanţi (izoascorbat de sodiu, lactat de sodiu)
- Sare
- Zahăr
- Condimente
- Arome
- Stabilizatori (polifosfaţi, caragenan)
- Potenţiator de aromă (glutamat monosodic)
- Conservant (nitrit de sodiu)
- Colorant (acid carminic)
Mod de fabricare:Şunca
de faţă este de fapt un fel de mezel măcinat şi tratat termic. Este
şi raţiunea pentru care conţien carne de pasăre separată mecanic.
Potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii din 2002, aceasta se
comercializează numai pentru utilizarea în fabricarea produselor din
carne tratate termic. Ca atare, deşi se numeşte şuncă, e un amestec de
carne de pui, porc, şi slănină, plus organe de porc şi diverşi aditivi
care la final este colorat cu carmin şi fiert.
Părerea specialistului:Specialiştii
în alimentaţie atrag atenţia că ar trebui categoric evitată de
bolnavii de gută. "Organele animale sunt foarte bogate în colesterol,
de aceea trebuiesc categoric evitate alimentele în care se regăsesc,
pentru că pot genera atacuri de gută", a explicat Gheorghe
Mencinicopschi.
Locul 3 - Brânză topită caşcaval
Brânză topită caşcaval: 30% brânză, 23% caşcaval, apă, amidon şi ceva unt
Ingrediente:
- Brânză 30%
- Apă
- Caşcaval 23%
- Lapte praf degresat
- Amidon din cartof
- Unt
- Săruri de topire (E452, E339)
- Corector de aciditate: carbonat de sodiu
Mod de fabricare:Această
brânză topită cu aromă de caşcaval este un produs “obţinut prin
topire". Conţine, totuşi, brânză şi caşcaval, dar numai într-un procent
puţin mai mare de jumătate. În rest, produsul este un amestec de apă,
lapte praf, unt şi amidon din cartof.
La toate acestea se
adaugă nişte E452, un polifosfat care determină asimilarea lentă de
calciu, magneziu şi fier şi, deci, atrofierea oaselor şi depunerile de
calciu, respectiv E339.
Sfatul specialistuluiCercetările
au arătat că unul din E-urile prezent e în acest produs nu e
recomandat să fie ingerat frecvent. Este vorba de E339, care are
acţiune emulsionantă, protejează grăsimile faţă de râncezire şi
stabilizează culoarea cărnii. În cantităţi mari are efect laxativ şi
poate tulbura echilibrul calciu / fosfor.
Locul 4 - Şuncă mozaic
Şuncă mozaic: carne de porc cu gust "îmbunătăţit"
Ingrediente:
- carne de porc
- apă
- amidon de cartofi
- proteină vegetală din soia
- sare
- condimente
- zaharuri: dextroză
- stabilizatori: difosfat de sodiu, trifosfaţi de sodiu
- potenţiatori de gust: glutamat de sodiu, 5 ribonucleotide disodice
- antioxidant: ascorbat de sodiu
- gelifianţi: caragenan, gumă de xantan
- colorant alimentar: carmin
- conservant: nitrit de sodiu
Mod de fabricare:Eticheta
nu oferă indicaţii exacte despre ce cantitate de ingrediente conţine
această "şuncă". Totuşi, prezenţa gelifianţilor ne indică faptul că
nu e vorba de o şuncă în adevăratul sens al cuvântului, ci de un
preparat în care intră şi amidon şi soia, un mix care, la final este
colorat roz cu carmin şi tratat cu conservant chimic.
Părerea specialistului:"Şunca
mozaic este un pericol mai ales pentru bolnavii de inimă. Sarea
conţinută atrage apa în organism, crescând astfel presiunea arterială,
iar în final este suprasolicitată funcţia renală. Pe de altă parte,
amidonul de cartofi prezent în compoziţie, este tot un dulce, iar dacă
luăm în calcul că această şuncă are şi dextroză, deducem că nu poate fi
defel recomandată diabeticilor", spune medicul de familie Ioana
Vârtosu.
Locul 5 - Pate de porc
Pate de porc: 25% ficat de porc, slănină, apă, gumă xantan
Ingrediente:
- apă
- ficat de porc 25%
- slănină
- şorici
- lapte semidegresat
- proteină vegetală de soia
- amidon de grîu
- stabilizator
- condimente şi extracte de condimente
- sirop de glucoză
- muştar
- emulgatori
- agenţi de îngroşare: caragerian, gumă guan, gumă xantan
- acidifiant : acid citric
- antioxidanţi
- potenţiator de aromă
- colorant: carmin
- conservant: nitrit de sodiu
Mod de fabricare:Ca
şi alte mezeluri cu care se înrudeşte pateul de porc de faţă se naşte
în malaxor. În 10 kilograme de produs găsim 2,5 kilograme de pateu de
porc, multă apă, slănină, şoric fin măcinat şi restul de chimicale
menite să "lege" combinaţia de masă organică de origine animală.
Părerea specialistului:Medicii
spun că a mânca pateul acesta este ca şi cum ai bea cola. Adică e la
fel de nesănătos. "Dacă te uiţi pe etichetele băuturilor de tip cola
vei găsi şi acolo sirop de glucoză şi gumele respective. În concluzie,
nu e deloc recomandat diabeticilor, dar nici celorlalţi, în exces,
pentru că poate predispune la această boală", a explicat dr. Ioana
Vârtosu.
Locul 6 - caşcaval fără brânză
Caşcavalul feliat care nu conţine brânză! E
împachetat ca un caşcaval obişnuit. Cu litere mici scrie că se cheamă
"specialitate cu aromă de edam". Este făcut pe bază de uleiuri
vegetale şi cazeină
Ingrediente:
- Apă
- Uleiuri vegetale (28%)
- Cazeină (10%)
- Sare de mare
- Emulgatori: difosfaţi de sodiu & citraţi de sodiu
- Aromă edam
- Conservant: acid sorbic
- Gelifiant: caragenan
- Colorant: beta caroten
Mod de fabricare Acest
produs, recomandat drept “ideal pentru sandwich-uri, salate şi
pizza", nu are nicio legătură cu brânza, şi cu atât mai puţin cu
brânza Edam, un produs tipic olandez, galben deschis la culoare,
învelit într-un strat de parafină roşie. De fapt, produsul nu are
nimic în comun cu orice fel de brânză. Are doar cazeină, o proteină
extrasă de laptele de vacă sau oaie. În rest, e un amestec de apă,
uleiuri vegetale, sare de mare, emulgatori, conservant, gelifiant şi
colorant. Toate, mixate la scară industrială şi condimentate cu o
suspectă "aromă edam", pentru obţinerea unui produs care aduce doar
vag la culoare cu caşcavalul.
Sfatul specialistului Produsul
poate fi sănătos, susţine medicul de familie Ioana Vârtosu, dar
induce cumpărătorii în eroare, fiind un înlocuitor de caşcaval.
“Faptul că nu conţine grăsimi de origine animală este un atu. Însă
conservanţii, emulgatorii şi coloranţii pe care îi conţine această
specialite complică efectele în timp asupra celor care îl consumă", a
declarat dr. Ioana Vârtosu.
Locul 7 - untul din margarină
Untar – untul făcut din 70% margarină Ingrediente:
- grăsimi vegetale nehidrogenate 70%
- unt 30%
- conservant (acid scorbic)
- acidifiant (acid citric)
- colorant (betacaroten)
Mod de fabricare: Produsul
numit "Untar" arată ca untul, dar nu este deloc unt, atrag atenţia
nutriţioniştii. Acest produs, datorită faptului că are o denumire
derivată de la cuvântul unt, se confundă foarte uşor cu untul, mai ales
că este expus la vânzare între alte sortimente de unt, iar eticheta
imită perfect un sortiment popular şi autentic. Un kilogram de produs
se obţine amestecând 300 de grame de unt cu 700 de grame de margarină,
plus conservant şi acidifiant. La final, procesatorul adaugă în
amestec colorant (betacaroten), pentru a da produsului culoarea crem a
untului gras.
Părerea specialistului: Medicii
avertizează că margarina din dieta zilnică este mai dăunătoare decât
untul. "Studii de specialitate au demonstrat că margarina este
cancerigenă. Aceasta poate duce la dezvoltarea unor tipuri diverse de
cancer, cum ar fi cel digestiv, pulmonar sau genital", a declarat dr.
Ioana Vârtosu, medic de familie.
Locul 8 – ciocolata fără cacao
Ciocolată cu alune: 8% cacao, 0,1% aromă de alune Ingrediente:
- grăsime vegetală hidrogenată (margarină)
- pudră de cacao ( minim 8%)
- lapte praf integral (12%)
- zer praf
- aromă naturală de alune (0,1%)
- aromă identic naturală de vanilie
- emulgatori (lecitină de soia E322, poligliceroil poliricinoleat E476)
Mod de fabricare: O
tabletă de ciocolată cu alune (100 g) conţine doar 8 grame de cacao,
adică mai puţin de o linguriţă de pudră, cam o linguriţă de lapte
praf, o picătură de aromă de alune şi în rest margarină de proastă
calitate. Toate amestecate la cald şi turnate în binecunoscuta formă
cu pătrăţele.
Părerea specialistului: Această
tabletă vândută drept cicolată, conţine grăsimi extrem de periculoase
pentru organismul uman (margarină din prima clasă, puternic
aterogenă) care consumată în cantităţi mari poate provoca atac
cerebral sau infarct. Potrivit şefului ANPC, este departe de ceea ce
se numeşte ciocolată. "Ordinul 335/2003 arată că nu poate fi numit
"ciocolată" decât un produs care conţine minimum 43% substanţă uscată
totală de cacao", a explicat Sorin Mierlea .
Locul 9 – frişca fără smântână Frişca vegetală Ingrediente:
- grăsimi vegetale hidrogenate 26%
- zahăr 11%
- proteine din lapte
- stabilizatori (E420iii, E463)
- emulgatori (E472e)
- lecitină din soia E322
- E472b
- sare
- arome
- colorant E160a
Mod de fabricare: În
mod "miraculos", din apă, amestecată cu zahăr şi margarină, plus
aditivi de rigoare, şi ceva proteine din lapte rezultă un lichid vâscos
de consistenţa smântânii. Ca să arate până la identitate ca şi
produsul original, amestecul este colorat în alb. Apoi, ţinut la rece
şi agitat ulterior, acesta e capabil să ia consistenţa frișcăi
originale.
Părerea specialistului: Deoarece
în mod normal frişca ar trebui să conţină doar smântână, la capitolul
materie primă, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că această
frişcă vegetală are în compoziţie cele mai periculoase grăsimi din
dietă, hidrogenate.
"Frişca vegetală este un nonsens. În mod
normal ar trebui să i se spună substitut de frişcă", atrage atenţia
directorul Institutului de Cercetări Alimentare, dr.Gheorghe
Mencinicopschi.
Locul 10 - crenvurştii făcuţi din apă şi slănină
Crenvurşti din piept de pui: 40% carne scoasă mecanic, 60% apă şi slănină
Ingrediente:
- piept de pui dezosat (40%)
- apă, slănină, piele de pui, proteină vegetală din soia
- amidon, sare, condimente şi extract de condimente
- zaharuri, dextroză, aromă fum
- potenţiator
de gust (glutamat monosodic), stabilizator (di şi polifosfaţi de
sodiu), colorant natural (carmin), antioxidant (ascorbat de sodiu),
conservant (nitrit de sodiu)
- Membrană naturală comestibilă.
Mod de fabricare: În
10 kilograme de crenvurşti găsim numai patru kilograme de piept de
pui. Carnea, scoasă mecanic de pe oase, este măcinată fin, împreună cu
slănină, bucăţi de piele de pui, după care totul se combină cu apă,
condimente, amidon şi soia. La final pasta rezultată este colorată cu
carmin alimentar, apoi se formează crenvurştii, ambalaţi în membrane,
care se fierb şi se afumă înainte de a intra în pungile de plastic,
porţionaţi, pentru vânzare.
Părerea specialistului: Medicii
avertizează că, în loc să fie un produs dietetic, carnea de pui fiind
considerată "slabă", aceşti crenvurşti sunt un pericol pentru
sănătate, fiind în fapt plini de grăsimi care ne pot îmbolnăvi de boli
vasculare. "Consumul repetat poate crea în timp probleme de
colesterol. Aceşti crenvurşti conţin grăsime de porc în stare pură –
slănină, care este cunoscută pentru creşterea colesterolului. La fel,
pielea de pui este plină de grăsimi", a explicat dr. Gheorghe
Mencinicopschi.
"Ţinând de gradul de educare şi informare al
consumatorului din România, acesta poate fi extrem de uşor păcălit.
Consumatorul român nu are exerciţiul consumatorului european de a fi
atent la fiecare detaliu"
Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor
"Noi
trăim într-un vid legislativ: nimeni nu verifică dacă un parizer
conţine piept de pui sau şorici. Pe orticine întrebi, DSV, OPC, DSP,
toţi spun că nu e de competenţa lor. Ceea ce ştim este că mezelurile nu
mai au gustul de altă dată, pentru că comercianţii ştiu că nu se
câştigă dacă pun în ele carne macră, aşa că o combină cu resturi,
şorici, slănină etc. Eu personal am ajuns, tocmai din cauza asta să nu
mai mănânc mezeluri, pentur că, citind etichetele, am înţeles că
mîncând parizer sau cremwurşti te întoxici"
Tiberiu Lelescu, şeful Direcţiei agricole Timiş.
Bombe alimentare, ciocolata:
Cele mai păcătoase sortimente sunt cele cu creme de
fructe, lichior sau alte combinaţii exotice. Ciocolata simplă, amăruie
este cea mai sigură.
Unul din cele mai populare dulciuri în rândul adulţilor, dar mai ales
al copiilor, este ciocolata. Cea ieftină, din comerţ este, de cele mai
multe ori, "umflată" cu substanţe de sinteză.
Reprezentanţii
Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au luat la puricat
majoritatea mărcilor de ciocolată existente pe piaţă şi au efectuat un
clasament al celor mai nocive produse, în funcţie de numărul de "E-uri"
conţinute.
Sortimentele cu cremă au cele mai multe E-uri
Majoritatea
sortimentelor de ciocolată conţin E-uri. Cele mai nocive au opt
aditivi: Novatini cu cremă de căpşuni şi frişcă şi Poiana cu lapte şi
cremă cu aromă de vişine. Aceste sortimente sunt urmate de Primola Fresh
Cherry, Primola Fresh Lemon, Novatini cu caramel, Novatini cu vişine şi
Heidi Grand Or Florentine.
În general, cele mai nocive sunt
sortimentele cu cremă de fructe, de capuccino, lichior, coniac sau alte
combinaţii "exotice". Mărcile de ciocolată fără "E-uri" pot fi numărate
pe degete. Acestea sunt şi mai scumpe şi au un conţinut mai mare de
cacao: Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu 70%
cacao, Lindt (ciocolată albă cu migdale), Lindt (ciocolată amăruie cu
migdale) şi Lindt (lapte 44%, ciocolată amară 22% cu alune).
Efectele aditivilor se simt pe termen lung
Cei
mai des întâlniţi aditivi din compoziţia ciocolatei sunt: E420 -
sorbitol, E 270 - acid lactic, E120 - acid carminic, E200 - acid sorbic,
E1103 - invertază, respectiv E322 - lecitină din soia, E476 -
poliglicerol poliricinoleat şi E 330 - acid citric.
Părerile
nutriţioniştilor asupra lor sunt însă împărţite: unii le-au declarat
război deschis, alţii spun că nu sunt atât de "păcătoase". Un lucru e
cert, spun la unison specialiştii: cu cât un aliment este mai simplu, cu
atât este mai sănătos.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,
specialist în alimentaţie, spune că ciocolata este, în general,
periculoasă pentru sănătate. "E-urile din ciocolată produc dezechilibre,
mai ales pe termen lung, nu neapărat efecte imediate. Cu toate acestea,
întreaga industrie de gen se bazează pe astfel de aditivi şi
conservanţi", explică specialistul.
Nutriţionistul Corina
Zugravu spune că cei mai nocivi sunt coloranţii artificiali. "Nu poţi să
spui despre E-uri că sunt rele sau bune, pentru că, în principiu, sunt
acceptate prin lege. Multe sunt naturale. De exemplu, carotenul (din
morcov) sau clorofila. Dacă tu vrei să mănânci cât mai simplu, cu puţini
aditivi, este în regulă. De evitat ar fi, în general, coloranţii
artificiali", recomandă Zugravu.
Ciocolata amăruie, recomandată
Cea
mai sănătoasă ciocolată este cea amăruie, cu unt de cacao, fără alte
grăsimi, care menţine inima sănătoasă. Cu cât procentul de cacao este
mai mare, cu atât creşte numărul de calorii însă. Întrucât o cicolată
poate ajunge şi la 600 de calorii, medicii dau dezlegare la maximum o
jumătate de produs pe zi.
8 E-uri este cantitatea
maximă de aditivi din ciocolata din comerţ. Nutriţioniştii spun că
efectele apar pe termen lung: tulburări hepatice, digestive, afecţiuni
nervoase, dereglări hormonale.
REŢETĂ IDEALĂ
"Ciocolata trebuie să conţină unt de cacao, nu grăsimi vegetale"
Garanţia unei ciocolate de calitate nu constă doar în numărul mic de
"E-uri", ci şi în tipul de grăsimi şi procentul de cacao, spune medicul
nutriţionsitul Corina Zugravu.
Vorbiţi-ne despre aditivii identificaţi de ANPC. Sunt nocivi?
Corina Zugravu: E420
sau sorbitolul dă un gust dulce, dar nu e nociv. E 270 sau acidul
lactic este în regulă, mai ales că se găseşte şi în iaurt. E120 - acid
carminic dă culoarea roşie şi se foloseşte mai mult pentru colorarea
cremelor. Se extrage dintr-un gândac tropical, dar asta nu ar fi o
problemă. Anumiţi oameni au însă alergie la carmin.
E200 sau
acidul sorbic este folosit mai mult în mărcile de ciocolată cu adaosuri
de fructe. Nu este grozav. Efecte imediate asupra sănătăţii nu are, dar
au fost raportate efecte adverse pe termen lung. E1103 sau invertaza nu e
un aditiv rău. Producătorii îl folosesc pentru a sparge zaharul în
glucoză şi fructoză. Cum fructoza e mai dulce, fac această invertire
pentru a îndulci compoziţia cu mai puţin zahăr.
În continuare,
E322- lecitina din soia este un produs natural, la fel şi E 330 sau acid
citric, care săracul, nu ştiu de ce are o aură aşa proastă, pentru că
se găseşte şi în citrice, de regulă.
Care e cea mai bună ciocolată?
Trebuie să ne uităm şi la E-uri, dar şi la grăsimi. Singura grăsime
trebuie să fie untul de cacao, nu grăsimi vegetale sau hidrogenate. De
regulă, astfel de grăsimi conţin ciocolatele ieftine, de pe tarabe, sau
chiar din supermarket, cu gustul acela de plastic. Cea mai bună
ciocolată este cea amăruie. Cu cât procentul de cacao este mai mare, cu
atât este mai sănătoasă.
Care sunt beneficiile acesteia?
Deşi nu se bucură de atâta succes, ciocolata amăruie are mulţi
polifenoli, antioxidanţi mai speciali, care protejează vasele de sânge
şi inima, menţinând elasticitatea arterelor, şi scad colesterolul rău.
Studii recente au demonstrat că menţin funcţia cerebrală sănătoasă.
În ce alimente se găsesc cele mai periculoase E-uri?
Din gama aditivilor alimentari "interzişi" fac
parte cei folosiţi pentru colorarea în galben şi roşu a sucurilor,
gemurilor sau compotului şi chiar a muştarului. Ei pot complica boli
deja existente sau chiar cauza cancer.
Aditivii
alimentari sau E-urile sunt adăugaţi pentru a "ameliora" gustul,
culoarea, stabilitatea, rezistenţa la alterare a alimentelor sau
băuturilor. Deşi unii asociază sintagma "E-uri" cu substanţe
periculoase, trebuie să ştiţi că există şi aditivi care nu reprezintă un
risc, dar nici nu este nevoie expresă de ei.
"Aditivii nu sunt
nici necesari organismului şi nici nu au o calitate nutriţională
superioară produselor tradiţionale, naturale. Totuşi, majoritatea
aditivilor alimentari sunt în general inofensivi însă consumul lor în
cantităţi mari sau a celor cu proprietăţi toxice şi chiar cancerigene,
poate determina alergii, stări de oboseală, greţuri, dureri de cap,
palpitaţii, boli cardiovasculare şi alte afecţiuni grave", atenţionează
Mihaela Gribovschi, medic nutriţionist la Centrul Medical Unirea din
Cluj-Napoca.
De
aceea, atunci când mergeţi la cumpărături citiţi cu atenţie etichetele
alimentelor pentru a le evita pe cele care conţin E-uri periculoase sau
cel puţin să limitaţi consumul lor.
Aditivii alimentari sunt
împărţiţi în 24 de categorii, cele mai răspândite fiind: îndulcitori-
care înlocuiesc zahărul, coloranţi - pentru a da o culoare mai
apetisantă, acidifianţi - dau un gust uşor acid, corectori de aciditate -
cresc sau diminuează aciditatea, emulsificatori - asigură un amestec
omogen între apă şi grăsimile alimentare, conservanţi - întârzie sau
impiedică alterarea alimentelor.
Acestora li se adaugă corectorii
de gust şi de miros care îmbunătăţesc mirosul şi gustul alimentelor,
propulsorii - gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje,
antioxidanţii - limitează oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu
aerul.
Cei mai periculoşi aditiviPrintre cele mai
periculoase E-uri se numără E102 sau tartrazina, un colorant galben,
foarte nociv, care se găseşte în băuturi, muştar şi gem. Acesta poate
genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic.
Exoticul
Sunset yellow sau colorantul galben E110 poate avea efect cancerigen. El
se găseşte în dulciuri, prăjituri, budinci. Nici colorantul E120 nu
este lipsit de vină, acesta fiind responsabil pentru provocarea
alergiilor.
E124, un colorant roşu care se găseşte în mezeluri este un aditiv toxic, ce produce tumori pe glanda tiroidă.
"Mezelurile,
în special parizerul, crenvurştii, băuturile răcoritoare şi preparatele
conservate cu substanţe chimice (în special supele la plic sau
alimentele afumate) conţin cele mai multe E-uri din categoria celor
periculoase", explică nutriţionistul Mihaela Gribovschi.
Există şi substanţe incriminate ca având o contribuţie semnificativă la apariţia diferitelor tipuri de cancer.
"Din
categoria celor "răi" fac parte E131, E123, E142 (coloraţi), E211
(conservant) interzis în SUA, dar permis la noi. Cel din urmă se găseşte
în unele băuturi răcoritoare, la fel ca E213, E214, E215. Şi
potenţiatorii de gust şi aromă (rinoglucidele) întră în categoria
aditivilor care influenţează apariţia cancerului, în special la nivelul
tractului digestiv, al ficatului, căilor biliare sau al pancreasului",
avertizează nutriţionistul.
E-uri cu nivel mic de pericolLista
aditivilor care au un grad mediu de periculozitate este mult scurtă,
dar şi aici, cap de listă sunt tot coloranţii galbeni şi roşii,
respectiv E110 şi E123.
"Aceşti aditivi sunt folosiţi în sucuri,
dulciuri, prăjituri, jeleuri, brânzeturi prelucrate prin topire, ei
fiind consideraţi mai puţin periculoşi decât tartrazina şi eritrozina",
detaliază specialiştii Puia Negulescu şi Gheorghe Mencinicopschi în
cartea lor "Alimente pentru o viaţă sănătoasă. Ghid de prevenţie şi
terapeutică". Acestora li se adaugă tiabendazolul (E233), folosit ca şi
conservant în sucurile citrice.
Există şi aditivi care nu
afectează sănătatea organismului. Din această categorie face parte E306
sau vitamina E, un antioxidant natural sau de sinteză, cu rol bine
determinat în protecţia antioxidativă a grăsimilor, pe care îl găsim în
ficat, ouă, peşte, soia. Şi vitamina C sau lecitina sunt aditivi
alimentari care nu au efecte negative asupra sănătăţii.
TOP
E-uri pe care să le evitaţi
Sunset yellow - colorant galben Cancerigen
Se găsesc în: dulciuri, prăjituri, budinci, sucuri
Amarant - colorant roşu Cancerigen, interzis în SUA şi Rusia
Dulciuri, jeleuri, branză topită
Ponceau 4R - colorant roşu Toxic, interzis în SUA
Mezeluri
Eritrozina - colorant roşu Provoacă cancer al tiroidei la animale, posibil şi la om
Alcool, îngheţată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare
Roşu 2 G - colorant Mutagen şi toxic. Interzis în SUA şi Australia
Carne de hamburgeri
Acidul benzoic şi derivaţii săiPosibil cancerigen, interzis în SUA, dar permis la noi
Unele băuturi răcoritoare
Sulfiţi - conservanţi Provoacă alergii
Carne de hamburgeri, cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oţet de vin
Ortofenilfenol - conservant Toxic, posibil cancerigen. Interzis în SUA şi Australia.
Cirtice
Tiabendazol - conservanţi Toxic. Interzis în Australia
Citrice
Nitraţi şi nitriţi - conservanţi Posibil cancerigen
Mezeluri şi alimente conservate prin sărare, brânză
Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant Posibil cancerigen
Conservant, cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat
Glucomanan - agent de texturăToxic respirator
Jeleuri
Glutamat monosodic MSG Provoacă efecte neurotoxice
Condimente, supe concentrate
Acetsulfam K - îndulcitor Posibil cancerigen, interzis în SUA
Gumă de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare
Zaharină - îndulcitor Posibil cancerigen
Gumă de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare
Cele mai nocive mărci de ciocolată din România
Nutriţioniştii recomandă părinţilor să înlocuiască
zahărul din dulciuri, cum ar fi şi ciocolata, cu zahărul din natură,
precum cel ce se regăseşte în fructe.
Unul
dintre dulciurile preferate de adulţi, dar mai ales de copii este
ciocolata. Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia
Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România
(ANPCPPS) au avut o curiozitate: să afle câte E-uri conţin mărcile de
ciocolată puse în vânzare pe piaţa autohtonă.
Aceşti aditivi sunt blamaţi în totalitate de nutriţionişti, care
recomandă înlocuirea dulciurilor oferite copiilor cu fructele şi
legumele. Metoda de lucru a celor de la "Protecţia Consumatorului"
după care au întocmit clasamentul ciocolatei în funcţie de numărul de
E-uri a fost simplă: s-a luat eticheta şi s-a calculat numărul de
substanţe considerate dăunătoare care se află în conţinutul acestor
dulciuri.
"Scopul acestei acţiuni a fost acela de a atrage atenţia
consumatorilor asupra importanţei citirii informaţiilor pe care le au
la îndemână", a subliniat Alexandra Machitescu, reprezentant relaţii
publice în cadrul organizaţiei.
Novatini şi Poiana - opt E-uri, Anidor şi Lindt – zero E-uri
Conform studiului, pe primul loc în acestă ierarhie a E-urilor
conţinute de ciocolată, cu maximul de opt, se afla Novatini (cu cremă
căpşuni şi friscă) şi Poiana (cu lapte şi cremă cu aromă de vişine).
Şapte E-uri conţin: Primola Fresh Cherry, Primola Fresh Lemon,
Novatini (cea cu caramel şi cea cu vişine) şi Heidi Grand Or
Florentine.
În schimb, Primola Fresh Mint, Novatini Cappuccino, Africana (cu
cremă de capşune), Africana (cu cremă de rom) şi Poiana (cu frişcă şi
căpşune) au în compoziţie câte şase E-uri.
Cinci astfel de aditivi conţin Schogetten, Anidor (Croquant – lait
and folie noisettes şi amer), Primola (cu caramel sau cu căpşuni),
Novatini (cu coniac şi cu rom), Africana (cu cremă de banane) şi Milka
Raspberry Cream.
În continuare urmează Africana (cu cremă de
cappuccino), Poiana (varianta simplă, cea cu cremă de caramel şi cea
cu cremă de lichior), Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette Heidi
Cherry, Carrefour – Chocolat noir fără zahăr, cu câte patru E-uri.
Alte 37 de mărci de astfel de dulciuri au doar "un E".
În
schimb, Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu 70%
cacao, Lindt (ciocolată albă cu migdale), Lindt (ciocolată amăruie cu
migdale) şi Lindt (lapte 44%, ciocolată amară 22% cu alune) nu conţin
niciun E.
“Astfel de dulciuri trebuie înlocuite cu legume şi fructe"
În ceea ce priveşte ciocolata, medicul nutriţionist Gheorghe
Mencinicopschi ne-a declarat că acest produs este în general periculos
pentru sănătate, mai ales pe termen lung.
"E-urile din
ciocolată produc dezechilibre ale organismului mai ales pe termen
lung, nu produc neapărat efecte imediate. Trebuie să ne ferim de
astfel de substanţe care nu fac bine sănătăţii. Cu toate acestea,
întreaga industrie de gen se bazează pe astfel de aditivi şi
conservanţi", a explicat specialistul.
Cei mai des întâlniţi aditivi din compoziţia ciocolatei sunt: E420
sorbitol, E 270 acid lactic, E120 - acid carminic, E200 - acid
sorbic, E1103 invertază, respectiv E322 - lecitină din soia, E476
poliglicerol poliricinoleat şi E 330 acid citric. Dintre cei opt,
primii cinci sunt consideraţi periculoşi pentru sănătate.
"Aceste E-uri sunt nocive şi periculoase. Eu aş recomanda
părinţilor şi bunicilor să nu mai dea copiilor dulciuri, să înlocuiască
total dulciurile cu fructele. Sigur, copiii cer dulciuri, dar trebuie
educaţi că adevăratele dulciuri sunt cele din fructe, nu cele din
astfel de produse. De vină pentru că se consumă dulciuri de la vârste
fragede este şi mediul familial", este de părere Gheorghe
Mencinicopschi.
E-urile nocive provoacă alergii şi tulburări ale ficatului
Printre pericolele care pândesc organismul în urma consumării
acestor substanţe considerate suspecte se regăsesc alergiile,
dereglările hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale şi ale
ficatului, tulburări ale tubului digestiv, tulburările nervoase şi
creşterea colesterolului.
Aditivul sorbitol E420 din ciocolată
are mai multe întrebuinţări în industria alimentară şi este întâlnit
în multe produse. O cantitate mare de E420 consumată poate provoca
probleme ale intestinelor şi dureri de stomac.
În schimb, E476
este folosit doar în alimentele sărace în grăsimi sau în dulciuri pe
bază de cacao, cum ar fi ciocolata. La animalele de laborator a produs
efecte hepato şi nefrotoxice.
În ceea ce priveşte E270 (acidul lactic), nu ar trebui dat
bebeluşilor sau copiilor mici, deoarece aceştia nu au încă dezvoltate
enzimele care să metabolizeze aceste forme de lactaţi.
Acidul carminic (E120) produce o creştere a hiperactivităţii. Se
mai utilzează în cosmetică. E200 se află în unele alimente şi se
regăseşte şi sub formă de acizi graşi naturali. Poate produce iritaţii
dermice, alergii, distruge vitamina B12. Consumul frecvent nu este
recomandat.
"Eu aş recomanda părinţilor să nu mai dea dulciuri copiilor, acestea să fie înlocuite cu fructele.“
GHEORGHE MENCINICOPSCHI, nutriţionist
2 mărci de ciocolată
au reuşit recordul negativ de a avea opt E-uri în compoziţie
SFAT
"Utilizează ce este înscris pe etichetă"
Aceasta este recomandarea oferită de reprezentanţii ANPCPPS.
Astfel, pe lângă sfatul dat consumatorilor de a observa numărul de
E-uri din dulciuri şi din orice alt tip de produs alimentar, se mai
recomandă să se verifice de asemenea şi conţinutul caloric .
Nu în ultimul rând, trebuie urmărit şi ce proteine, glucide,
lipide, lipide saturate şi sodiu au ciocolatele cumpărate de pe raft.
"Fii un consumator informat şi utilizează informaţiile pe care le ai
la îndemână, chiar pe etichetă!", este sfatul acordat consumatorilor
de către ANPCPPS.
Organizaţia pune la dispoziţie şi website-ul e.o9atitudine.ro,
accesibil de pe computer sau telefonul mobil, prin intermediul
acestuia consumatorul putând afla uşor ce tip de E-uri (conservanţi,
aditivi etc.) conţin produsele pe care le achiziţionează. Mai multe
informaţii despre astfel de studii se găsesc pe pagina
www.teste-comparative.ro şi protectia-consumatorilor.ro.
Îngheţata, o bombă calorică. Cum alegi una mai sănătoasă
O îngheţată medie de vanilie, cu toping şi bucăţi de
ciocolată are la fel de multe calorii cât trei hamburgeri mari. Medicii
explică cum se poate totuşi cumpăra sau prepara o îngheţată cu puţine
calorii.
Iaurtul
îngheţat preparat acasă sau luat de la gelaterie, îngheţata ambalată
sau servită la restaurant, sorbetul sau ice-pop-urile – toate sunt
deserturi apetisante şi răcoroase de vară. În ciuda satisfacţiilor de
moment, ele pot avea efecte nocive pe termen lung.
"Ca orice alt
desert, îngheţata e purtătoare de calorii, conţine lapte, zahăr, ouă,
deci atenţie pentru cei care au surplus ponderal sau dereglări
metabolice de tipuldiabetului", avertizează nutriţionistul Eduard
Adamescu, de la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice
"Moşilor" din Bucureşti.
Nici copiii nu trebuie să exagereze. Din cauza caloriilor în exces, micuţii riscă să se îngraşe.
Alegeţi topinguri naturale
Îngheţatele
asortate, cu diverse topinguri pot fi adevărate bombe calorice. O
îngheţată de vanilie de dimensiuni medii, cu bucăţi de ciocolată sau
prăjituri şi toping de caramel are la fel de multe calorii ca şi trei
hamburgeri de dimensiuni mari. Cu toate acestea, ele sunt recomandate în
locul celor ambalate. Acestea din urmă conţin o cantitate mare de
conservanţi nocivi pentru organism.
Pentru a reduce numărul de
calorii, comandaţi mai puţine cupe şi alegeţi topingurile naturale.
Specialiştii vă recomandă să optaţi pentru topinguri cu fructe proaspete
sau nuci. Fructele conţin vitamine şi fibre, iar nucile proteine şi
grăsimi nesaturate.
Mai puţină culoare = mai sănătos
O îngheţată cu o aromă specială este mai nesănătoasă decât un toping cu
aceeaşi aromă. De exemplu, o cupă de îngheţată cu ciocolată şi alune
are mai multe calorii şi glucide decât o porţie de iaurt îngheţat de
ciocolată cu toping de unt de arahide. Atât în cazul îngheţatei, cât şi
în cel al topingului, trebuie să dăm atenţie însă culorii. O culoare
intensă înseamnă o cantitate mare de aditivi alimentari. "Cu cât este
mai puţin colorată, cu atât mai bine", menţionează nutriţionistul.
Nou-apărute pe piaţa din România, îngheţatele light sunt recomadate
persoanelor care au probele cu greutatea sau care suferă de boli ce nu
le permit să consume zahăr. Astfel de îngheţate ar trebui să conţină cu
50% mai puţine grăsimi sau cu 33% mai puţine calorii decât îngheţata
obişnuită.
Există însă şi siuaţii în care caloriile unei
îngheţate light le depăşesc pe cele ale unei îngheţate obişnuite (deşi
au mai puţine grăsimi).
ALTERNATIVĂ
Renuţaţi la ice-popuri, încercaţi iaurtul îngheţat
Cosumate
în general de copii, ice-pop-urile nu au grăsimi deloc. Au în schimb
foarte mult zahăr şi cantităţi mari de colorant. Cele mai multe astfel
de deserturi sunt realizate din apă colorată cu zahăr. Înainte de a le
cumpăra, citiţi cu atenţie etichetele. Căutaţi printre ingrediente
fructe şi fibre şi respingeţi produsele cu indulcitori aditivi, ne
îndrumă specialiştii.
Medicii propun ca alternativă la
îngheţatele cu aditivi şi mult zahăr, iaurtul îngheţat. Acesta are mai
puţine grăsimi decât îngheţata (este realizat din lapte, nu din frişcă),
dar poate avea mai mult zahăr, dacă se alege un iaurt cu fructe. Ca
alternativă sănătoasă, nutriţioniştii recomandă să cumpăraţi un iaurt ce
conţine o cantitate redusă de glucide şi lipide şi să îl lăsaţi la
îngheţat în congelator. “Iaurtul este un aliment de bază care, în
general, are mai puţine calorii decât îngheţata", precizează
nutriţionistul Eduard Adamescu.
Bombele ascunse în magazinele de dulciuri
Dacă descifrezi etichetele produselor pentru copii
ţi se pune un nod în gât. Cei mici înghit zahăr cu polonicul. E o
sinucidere în masă.
Ce
ne-ai adus dulce?". Este prima întrebare cu care vă întâmpină copiii în
timp ce se încolăcesc în jurul sacoşelor, când aţi ajuns acasă. În
sezonul cald, un puşti de 7 ani poate topi lejer 100 de îngheţate.
Într-un an, prin stomacul său trec sute de ciocolate, de croissante, mii
de bomboane, rulade cu cremă, napolitane glazurate şi butoaie întregi
de suc.
Uitaţi-vă la copilul dvs. cât e de mic. Are 25 de
kilograme. Ştiţi cât zahăr îngurgitează într-un an? Aproape cât
greutatea lui corporală. Dacă nu v-aţi lămurit, luaţi un sac de 25 kg de
zahăr, tăiaţi- i sfoara cu un cuţit şi deşărtaţi- l pe gâtul copilului.
Raioanele de dulciuri
din supermarket- uri te copleşesc. Tot ce vă fură ochii e făcut din
sinteză. Magazinul de dulciuri e un laborator de chimie.
Glucoză/dextroză înseamnă de fapt sirop de porumb. E substanţa
fundamentală în industria alimentară, e o matrice ascunsă sub o mie de
chipuri.
Tort proaspăt care expiră peste cinci luni
Sunt
prăjituri în supermarket a căror perioadă de valabilitate te lasă cu
gura căscată. Am văzut tort de cacao, ambalat în cutie de carton, care
expiră la mijlocul lui decembrie. Iar acum suntem în iulie. Eticheta
este compoziţională, nu cantitativă. Doar specialiştii ştiu că
ingredientele sunt trecute în ordinea ponderii în aliment. Tot timpul
zahărul va fi în frunte, dar nu veţi primi decât foarte rar informaţii
despre cantitatea exactă.
Tortul cu cacao are 55,5% carbohidraţi
la suta de grame. "60% este făina, iar 40% sunt zaharuri simple cu
absorbţie rapidă: zaharoză, fructoză, dextroză. Sursa acestora este
siropul de porumb", explică cercetătorul Gheorghe Mencinicopschi, rugat
să descifreze etichetele dulciurilor.
Tortul are 1 kg. 250 de
grame sunt doar zaharuri simple. Sunt calorii goale care nu hrănesc, ci
golesc organismul de vitaminele B, de magneziu şi crom. În ficat se tran
sformă în grăsimi. O parte se depozitează ca ţesut adipos, colăceii de
pe burtă, iar o altă parte devine colesterol rău, care în 20-30 de ani
duce spre ateroscleroză, adică spre infarct miocardic sau accidente
cerebrale.
Cu analiza tortului de cacao ajungem la E-uri. Cu
zecile: umectanţi, sorbitol, agenţi de reglare a acidităţii, emulgatori,
conservanţi, sorbat de potasiu. Apoi: cremă grasă (28% din totalul
produsului, adică tot zaharoză), margarină, arome artificiale şi, în
sfârşit, cacao. Conform etichetei, tortul are numai 5-6% cacao, adică
foarte puţin.
Analiza nutriţională te bagă în sperieţi.
Densitatea energetică este foarte mare (peste 480 kcal/100 g), deci
acest tort este o bombă calorică. Practic, dacă un copil înghite 200 g
din acest tort, nu va mai mânca nimic toată ziua. În schimb, aportul
nutritiv este zero.
12 linguriţe de zahăr într-un pachet de biscuiţi
Trecem
la cremele de ciocolată tartinabile. Zahărul e pe primul loc, un borcan
de 250 g are 40% zahăr. Asta înseamnă 100 g, adică, mai clar, 20 de
linguriţe de zahăr. Luaţi un borcan gol şi puneţi în el zahăr cu
linguriţa. Număraţi de 20 de ori. Apoi daţi-l copilului să-l mănânce
gol. E acelaşi lucru. Ştiţi ce mai conţin cremele tartinabile? Margarină
cât cuprinde. Iar conţinutul de cacao reprezintă doar 8%, informaţie
scrisă mărunt-mărunt pe etichetă. Deci, când luaţi din frigider o cremă
cu cacao, nu faceţi decât să ungeţi copiilor pe pâine nişte margarină cu
zahăr.
O categorie largă de dulciuri sunt biscuiţii cu
umplutură, unii mai pufoşi, alţii mai crocanţi. Pe etichetă sunt
desenate fructele din care e făcută crema, dar imaginea este mincinoasă.
În aceşti biscuiţi nu există nicio urmă de fructe. Am analizat nişte
biscuiţi cu zmeură, foarte răspândiţi. Au 360 kcal/100 g, enorm din
punct de vedere caloric, înlocuind un prânz cu mâncare adevărată. La
aceşti biscuiţi, peste 50% din compoziţie este zahăr. Un singur pachet
conţine 60 g de zaharuri (sirop de porumb), adică 12 linguriţe pe care
un copil le ronţăie în câteva minute.
Crema e făcută din suc
concentrat, deci nu din fructe. Apoi urmează aditivii: acid citric
(potenţează efectul conservanţilor şi determină vioiciune,
hiperactivitate), acid malic (un E foarte păcătos), carmin (colorant
extras din insecte), agenţi de afânare şi alte E-uri.
Arome natural identice, adică artificiale
Croissant-ele,
pe care copiii le îngurgitează mai ales la şcoală pe post de pacheţel,
sunt ca bombele artizanale. Încap în buzunar şi au efect devastator. Un
singur croissant conţine 30 de grame de zahăr (6 linguriţe). Un copil îl
înfulecă în cel mult un minut. Un croissant are 380 kcal/100 g, mănânci
şi faci ca racheta. E doar aluat şi zahăr, niciun aport nutritiv.
În
această faună, ruladele cu cremă sunt considerate printre cele mai
sinistre dulciuri. Se vând în bucăţi de 500 g, iar 50% e numai zahăr.
Mai sunt şi drajeurile, pe a căror etichete scrie "arome natural
identice", adică un mod foarte complicat de-a spune că, de fapt, sunt
artificiale. Au E-uri şi mult temutul colorant azoic, obţinut din
sinteză chimică pură. Are culoare galbenă şi e un mare duşman al omului,
toată literatura de specialitate imputându-i efectul can cerigen.
Mai
există şi tot felul de prăjiturele împachetate în staniol colorat. Se
vând la 50 g, adică două guri şi-ai încheiat socoteala. Peste 50% din
conţinut e zahăr şi au 440 kcal/100 g, adică tot "bombe calorice". Mai
conţin umectanţi şi pe o etichetă a apărut propilen-glicolul, nimic
altceva decât substanţa folosită ca antigel de maşină. Chimie de înalt
nivel. Poftă bună!
Sucurile: zahăr cu polonicul
Jeleurile
gumate fac ravagii printre copii. Pe pungi scrie că sunt de cireşe, de
portocale, de ananas, de orice fel de fructe proaspete şi gustoase
vreţi. Dar la ingrediente scrie foarte mărunt că aromele concentrate
sunt obţinute din concentrat de morcov negru şi ridiche. Nici pomeneală
de-un fruct, gustul şi aroma sunt obţinute chimic. 67% din jeleuri
reprezintă zaharuri (veşnicul sirop de porumb). O treabă ingenioasă este
că E-urile sunt menţionate cu denumirile lor ştiinţifice, ca să nu te
prinzi.
Pentru un expert în alimentaţie, sucurile sunt ca o
migrenă puternică. Cu mici excepţii, sucul e făcut din apă, enorm de
mult zahăr, arome şi coloranţi artificiali. Pe eticheta unui răcoritor
la 2 l, producţie internă, scrie 11 g zaharuri/100 ml. La doi litri
intră un sfert de kil de zahăr. E ca şi cum aţi umple un PET de la
chiuvetă şi apoi turnaţi în el 50 de linguriţe de zahăr. Începeţi şi nu
vă mai opriţi. Şi apoi daţi copiilor acea apă cu zahăr s-o bea.
Am
găsit 8 E-uri pe eticheta unei sticle de suc. Prea multe pentru o
singură zeamă. Şi a apărut benzoatul, celebrul conservant care distruge
drojdiile, interferează cu absorbţia vitaminelor din organism şi
sensibilizează celulele intestinale. Benzoatul omoară tot în jur, chiar
şi organismul-gazdă.
Toate sucurile conţin zahăr cât cuprinde.
Dulcele în exces place mult papilelor gustative şi creează dependenţă.
Daţi-i unui copil să înghită dulciuri şi să bea sucuri. Sau, mai simplu,
băgaţi- i pe gât zahăr cu polonicul, că e acelaşi lucru. Două polonice
dimineaţa, trei la prânz şi trei seara. Şi ultima informaţie: diabetul
face ravagii în România şi se manifestă clinic abia după 10 ani de la
instaurare, adică stă ascuns în trupul copiilor şi adolescenţilor.
Copilul dv. cât dulce a mâncat azi?
SIROPUL DE PORUMB, O PUTERE MONDIALĂ
Interesele giganţilor din alimentaţie sunt protejate
Siropul
de porumb are o încărcare glicemică foarte mare, suprasolicită
pancreasul, care secretă o cantitate foarte mare de insulină şi se trece
de la hiper- la hipoglicemie, adică iar ţi-e poftă de dulce şi, în
câţiva ani, apare rezistenţa la insulină, adică diabet de grad 2.
Aşa
se explică incidenţa tot mai mare a diabetului în România. Siropul de
porumb este cel mai dulce zahăr natural din lume. Este foarte ieftin şi
nu cristalizează, deci e ideal pentru industria alimentară.
"Nutriţional
e un coşmar: dereglează echilibrul foarte fin dintre foame şi
saţietate, adică măreşte apetitul şi predispune la obezitate. În plus,
glucoza din sirop glicolizează hemoglobina, o caramelizează şi provoacă
boli cardiovasculare", afirmă Mencinicopschi.
Oamenii n-au acces
la informaţiile privind cantitatea substanţelor active dintr-un produs.
Acum sunt obligatorii doar etichetele compoziţionale şi menţionarea
alergenilor. Eticheta nutriţională este facultativă. Este una dintre
cele mai mari bătălii pe care UE le are de purtat cu giganţii industriei
alimentare.
EXPERIMENT
Sucul băut zilnic duce la boală
Un
studiu autentic, nu inventat de presă, a fost realizat la începutul
anului de către nutriţioniştii americani. 29 de bărbaţi sănătoşi, cu
vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani, au fost puşi să bea câte două
doze de suc pe zi, timp de trei săptămâni. În total, au avut de băut 42
de doze de suc, mult sub "capacitatea de absorbţie" a unui copil mare
amator de băuturi dulci.
După numai trei săptămâni, s-a observat
o creştere rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Chiar consumul
moderat al acestor băuturi cauzează schimbări ce pot fi periculoase
pentru organism. Concluzia nutriţioniştilor a fost că obiceiul de a
consuma zilnic o doză de suc poate duce la boli ale inimii şi diabet.
CIOCOLATA E DE FAPT MARGARINĂ
20 kg de zahăr înghite un copil într-un an
Cât
zahăr mănâncă un copil într-un an, dacă e scăpat de părinţi la
dulciuri? Plecăm de la premisa verificată în piaţă că aproximativ 50%
din conţinutul pro duselor dulci reprezintă diverse forme de zaharuri.
Un copil de 7 ani poate mânca 100 de îngheţate pe an (a 100 g fiecare),
70 de ciocolate (a câte 100 g), 100 napolitane (x 250 g), 70 de
croissante (x 50 g), 100 de litri de suc (2 litri pe săptămână), 20 de
pungi cu jeleuri (x 100 g) şi vreo 2 kg de prăjituri cu cremă. Cam 45 kg
de dulciuri într-un an plus hectolitrul de suc. Transformat în zahăr,
asta înseamnă 20 kg de glucide pure (vreo 54 g/zi).
"Pentru
producători, prioritatea este calitatea senzorială, să aibă aspect
frumos, să lucească, să aibă gust bun. Foarte puţine produse sunt
promovate pentru valoarea nutriţională", afirmă Gheorghe Mencinicopschi.
Un singur exemplu, ciocolata comună este de fapt margarină şi
zahăr. Aportul de cacao este 10-12%. O ciocolată veritabilă trebuie să
conţină minim 70% cacao, unt de cacao, zahăr şi arome. Când o pătrăţică
de ciocolată vi se topeşte în gură să ştiţi că, de fapt, ceea ce simţiţi
e margarină.