BannerFans.com

miercuri, 21 septembrie 2011

Efectul unei bauturi “cola” asupra organismului


Efectul unei bauturi “cola” asupra organismului

Efectul unei bauturi “cola” asupra organismului Coca-Cola este o bautura racoritoare, comercializata in peste 200 de tari. Este produsa de The Coca-Cola Company in Atlanta, Georgia, S.U.A. si este denumita simplu, Coke (o marca a The Coca-Cola Company in Statele Unite ale Americii din 27 martie, 1944) sau (in Europa si America) sub denumirea de cola. Gandita ca un tratament in domeniul medicinei, a fost inventata la sfarsitul secolului XIX.
Aroma distinctiva de "cola" provine in principal din amestecul de zahar, ulei de portocala, ulei de lamaie si vanilie, restul ingredientelor avand doar contributii minore. Firma producatoare, Coca-Cola Corporation, este cel mai mare consumator de extract natural de vanilie din lume. In prezent, Coca-Cola este cea mai consumata bautura racoritoare din lume.
Publicitatea masiva, gustul inconfundabil si imaginea pozitiva asociata acestei bauturi o face cea mai vanduta din lume. Unele persoane ajung sa inlocuiasca cantitatea de apa din necesarul zilnic cu aceeasi cantitate de cola.
Am intalnit persoane care mi-au marturisit ca sunt atat de dependente de aceasta bautura, incat apa le creeaza dezgust.
In spoturile publicitare ni se sugereaza ca orice masa e mult mai savuroasa alaturi de un pahar de cola, iar tinerii sunt cei care cad cel mai adesea prada strategiilor de marketing. Una dintre cauzele obezitatii este consumul exagerat de bauturi carbogazoase, dar din nefericire, efectele acestor bauturi asupra sanatatii nu se limiteaza doar la asta. Consecintele sunt numeroase, iar oamenii de stiinta au inceput sa publice studii care sa ni le prezinte cat mai bine, cu toate ca interesele economice ii obliga pe unii sa pastreze tacerea.
Scriitoarea americanca Wade Meredith a publicat de curand un articol in care a prezentat efectul agresiv asupra organismului a unei bauturi cola in timp de o ora de la consum.
Cam aceste lucruri se petrec in organismul nostru dupa ce savuram o cola...

In primele 10 minute
Echivalentul a zece lingurite de zahar sunt introduse in sistemul digestiv. Aceasta cantitate acopera 100% din doza zilnica recomandata. In mod normal unele persoane ar putea avea o senzatie de greata, insa acidul fosforic continut de bautura face ca aceasta sa nu apara.

Dupa 20 de minute
Toata cantitatea de zahar ajunge in sange, fortand pancreasul sa elibereze o cantitate mare de insulina. Din cauza ca nivelul glucozei din sange este ridicat, ficatul este obligat sa transforme surplusul in depozit de grasime.

Dupa 40 de minute
Absorbtia cofeinei este completa. Pupilele se dilata, excitabilitatea neuronala creste la fel ca si tensiunea arteriala, iar ficatul elibereaza si mai mult zahar in fluxul sanguin.

Dupa 45 de minute
In organism creste productia dopaminei, o substanta care actioneaza la nivel neuronal, stimuland centri ai placerii. Efectele acestei substante sunt similare cu cele ale heroinei si prin acest lucru se poate explica dependenta de a bea cola.

Dupa 60 de minute
-Acidul fosforic ajuns in intestinul subtire se leaga de calciu, magneziu si zinc, formand compusi insolubili care impiedica absorbtia acestora. Situatia este agravata de dozele mari de zahar si de indulcitorii artificiali care cresc excretia urinara de calciu. Efectele se resimt la nivelul oaselor si dintilor a caror densitate scade.
-Si proprietatile diuretice ale cofeinei au un rol important in eliminarea calciului din organism, a unor electroliti si a apei.
-Pentru ca glucoza din sange creste si scade foarte brusc, se instaleaza o stare neplacuta de irascibilitate si uneori lentoare.
-Avand in vedere ca apa din continutul bauturii se elimina foarte rapid, hidratarea organismului este aproape nula.
Acestea sunt efectele unei singure doze de cola, dar imaginati-va ce inseamna consumul cola zi de zi, saptamana dupa saptamana! De aceea o idee foarte buna este aceea de a redescoperi sucurile naturale proaspete, ceaiurile neindulcite sau chiar apa.

Ingredientele unei bauturi cola:
1.Apa carbonatata
2. Sirop de porumb
3. Caramel –colorant si aromatizant de culoare bruna obtinut prin incalzirea zaharului, de obicei, a siropului de porumb. Poate fi prelucrat cu amoniac si sulf, pentru a-i intensifica culoarea.
4. Acid fosforic - un produs incolor, inodor produs din piatra de fosfat (nu un produs alimentar) . (Poate duce la pierderea calciului din oase si a eroziunea dintilor. Poate provoca osteoporoza. Este asociat cu afectiunile renale si aparitia pietrelor la rinichi.)
5. Arome naturale- substante care nu sunt obtinute chimic, extrase prin procedee fizice din plante sau animale.
6. Cafeina- compus amar, de culoare alba, cristalin, stimulent psihoactiv.

Niciun comentariu:

  Planul Kalergi este acum în plină desfășurare Soros: „ Sper să trăiesc până în ziua în care se va naște ultimul copil alb.” ...